Sposób przygotowania:
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Masło lub margarynę oraz cukier puder miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt cytrynowy. Gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz zmielone migdały. Miksujemy do połączenia składników.
Powstałe ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę. Następnie rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i trzeba go dostosować do ich grubości i wielkości.
Połowę upieczonych i ostudzonych ciasteczka dekorujemy kolorowymi lukrami i odstawiamy do zastygnięcia dekoracji. Na ciasteczka bez dekoracji nakładamy porcję marmolady i przykrywamy udekorowanym ciasteczkiem i lekko dociskamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Lukier:
Mleko z dodatkiem cukru pudru dokładnie ucieramy. Jeśli lukier będzie zbyt luźny dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Gotowy lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy niewielką ilość barwnika w proszku. Całość dokładnie mieszamy. Gotowymi lukrami dekorujemy ciasteczka.
Powstałe ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę. Następnie rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i trzeba go dostosować do ich grubości i wielkości.
Połowę upieczonych i ostudzonych ciasteczka dekorujemy kolorowymi lukrami i odstawiamy do zastygnięcia dekoracji. Na ciasteczka bez dekoracji nakładamy porcję marmolady i przykrywamy udekorowanym ciasteczkiem i lekko dociskamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Lukier:
Mleko z dodatkiem cukru pudru dokładnie ucieramy. Jeśli lukier będzie zbyt luźny dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Gotowy lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy niewielką ilość barwnika w proszku. Całość dokładnie mieszamy. Gotowymi lukrami dekorujemy ciasteczka.
BozenaMatuszczyk
misia5
Ta partia ciasteczek zniknęła w oka mgnieniu. Planuję następne więc zapraszam :) Wystarczy dla każdego :)
redakcja
cherry
Jak mniemam, dla mnie również :) Piękne, apetyczne, po prostu super!
misia5
Dziękuję :) Bardzo mi miło :)
misia5
Ależ oczywiście :) Nie może być inaczej :) Daj znać kiedy będziesz, a ciasteczka będą czekały :) Zapraszam :)
Agnieszka Rec
misia5
Dziękuję :)
zbysiowa
misia5
Mnie też było szkoda, za to moja rodzina nie miała tych dylematów :) Ciastka bardzo szybko zniknęły :)
SylaUla
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasteczka Ci się podobają :)
biedroneczki
skuter5
lukrowanepierniczki
misia5
O tak :) Przy dekorowaniu mogą pomagać dzieciaki, które mają przy tym niezłą zabawę :) One tworzą, a my możemy robić coś innego :)
lukrowanepierniczki
Ile wcześniej można zrobić takie ciasteczka?
misia5
Same ciasteczka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Przełożyć i udekorować możesz dzień wcześniej.
Czekoladka 2