monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciasteczka kokosowo-cytrynowe (do stempli)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W okresie okołoświątecznym strasznie lubię robić ciasteczka. W ciągu roku za często ich nie robię, muszę to zmienić, ale póki co zapraszam na fajne ciasteczka do stempli (nie wiem jak długo mogą wytrzymać, bo zniknęły w 24 godziny).

Ciasteczka kokosowo-cytrynowe (do stempli)

Składniki:

Ciasteczka kokosowo-cytrynowe (do stempli)

 

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 g oleju kokosowego
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kokosowo-cytrynowe (do stempli)
Wiórki zmielić w młynku do kawy, odłożyć na bok. Do miski przełożyć mąkę. Dodać cukier, wiórki i wymieszać. Dodać jajko i sok z cytryny. Wymieszać.

Masło posiekać, olej wyłożyć łyżka do miski. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.

Kolejnego dnia rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać dowolne kształty. Można również odbić stempel. (wcześniej warto obsypać go mąką.

Piec w 160 stopniach około 10-11 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego!