Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Maślano-kruche ciasteczka - choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, kruche ciasteczka, które można powiesić na choince

Maślano-kruche ciasteczka - choinki

Składniki:

Maślano-kruche ciasteczka - choinki

 

  • mąka - 15 dag
  • cukier puder 16 dag
  • sól 1 szczypta
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • jajka 1 szt
  • masło schłodzone 7 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • margaryna do blaszki 1 łyżka
  • do dekoracji
  • gruby cukier rafinada
  • lub brązowy

Sposób przygotowania:

Maślano-kruche ciasteczka - choinki
Na stolnicy wymieszać mąkę (1 -2 łyżki odłożyć) z 6 dag cukru pudru, solą i skórką z cytryny, dodać jajko. Masło posiekać na drobne kawałki, rozłożyć na mące. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Na oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i foremką wyciąć choinki, posypać cukrem. Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do piekarnika i piec 8-10 minut w temperaturze 175 stopni C. na złotożółty kolor. Ciasteczka zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.