migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche ciasteczka z dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem dżemu. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu , nie potrzebne są żadne foremki. Do ciastek można użyć dowolnego dżemu.

Kruche ciasteczka z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z dżemem
Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać. Dodać jajka i miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia.

Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki.

Ciasteczka maja kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Do każdego wgłębienia nałożyć trochę dżemu.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka lekko się zarumienią ok 15 minut.

Po upieczeniu wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka z dżemem
Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać.
Kruche ciasteczka z dżemem
Dodać jajka i miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąc w folie i odłozyć do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia.
Kruche ciasteczka z dżemem
Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki.
Kruche ciasteczka z dżemem
Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Do każdego wgłębienia nałozyć trochę dżemu. Blaszkę wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec az ciasteczka lekko się zarumienią ok 15 minut.