Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z dżemem
Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać. Dodać jajka i miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia.
Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki.
Ciasteczka maja kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Do każdego wgłębienia nałożyć trochę dżemu.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka lekko się zarumienią ok 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki.
Ciasteczka maja kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Do każdego wgłębienia nałożyć trochę dżemu.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka lekko się zarumienią ok 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
SylaUla