lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierniczki na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kochani polecam wam przepis na szybkie i miękkie pierniczki. Niektórzy nie maja czasu i robią je przed samymi świętami. Te są miękkie i pyszne. Można od razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne.

Pierniczki na szybko Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierniczki na szybko

Składniki:

  • 7szklanek mąki pszennej typ 450
  • miodu 2 szklanki
  • 200 g masła roślinnego
  • 4 jajka
  • kakao 2 łyżki
  • 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mleko odrobinę

 

 

 

 

 

  • Dekoracja:

 

  • cukier puder
  • biała czekolada
  • posypki kolorowe
  • wiórka kolorowe z czekolady

Sposób przygotowania:

Pierniczki na szybko

Wykonanie:

Do garnuszka wsypujemy cukier,wlewamy miód i wkładamy masło.Kiedy nam się rozpuści dodajemy przyprawy ( gotowca lub mielimy tak jak ja zrobiłam). Do misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy.

Wlewamy ostudzony miód z garnuszka i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy i wykrawamy pierniczki duże 4 serca. Pieczemy koło 15-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy i wkładamy w celofan

Pierniczki na szybko
Do garnuszka wsypujemy cukier,wlewamy miód i wkładamy masło.
Pierniczki na szybko
Dodajemy zmielone przytprawy lub gotowca jak tam wolicie
Pierniczki na szybko
Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce.
Pierniczki na szybko
Wypiekamy cztery duże serca które potem dekorujemy imiennie
Pierniczki na szybko
Dajmy zastygnąc dekoracji a potem wkładamy w celofan