Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kruche ciasteczka z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo kruche i smaczne ciasteczka, przekładane dżeme wiśniowym, do kawusi. Przepis zaczerpnięty z bloga slodkie fantazje .

Kruche ciasteczka z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka z dżemem

na ciasteczka

  • mąka - 2 szkl
  • żółtka jaj - 2 szt
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 100 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • dżem wiśniowy

dodatkowo

  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z dżemem
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka, mniejsze i większe. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając.

Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam ciastka serduszka i gwiazdki.
Kruche ciasteczka z dżemem
Z podanych składników zagnieciono kruche ciasto
Kruche ciasteczka z dżemem
Schłodzone ciasto rozwałkowane i foremkami wycięte zostały gwiazdki
Kruche ciasteczka z dżemem
Ciasteczka ułożone na blasze wyłożonej papierem
Kruche ciasteczka z dżemem
Ostudzone ciasteczka przekładamy dżemem wiśniowym

Tagi:

mąka cukier