Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z dżemem
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka, mniejsze i większe. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając.
Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam ciastka serduszka i gwiazdki.
Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka, mniejsze i większe. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając.
Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam ciastka serduszka i gwiazdki.