Sposób przygotowania:
Kakaowe ciastka z makiem i dżememETAP 1:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kakao wsypać do miski. Wbić jajko, dodać śmietanę i zimne masło/margarynę. Zagnieść rękami jednolite ciasto i schłodzić je ok. 2 godziny w lodówce.
Następnie rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów i pokroić na paski o grubości ok. 2-3cm. Jeden pasek smarować masą makową, przykrywać drugim, smarować dżemem i przykrywać trzecim paskiem. Takie ciastko skręcać jak świderka i pokroić na kilka mniejszych kawałków.
Przygotowane ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 minut. Wystudzić.
Czekoladę mleczną połamać, zalać łyżką mleka i roztopić w mikrofali. Płynną czekoladą posmarować ciastka.
Część oprószyć wiórkami kokosowymi. Zostawić do stężenia a następnie przełożyć na paterę.