Sposób przygotowania:
Migdałowo-kakaowe misieETAP 1:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać mąkę migdałową, 2 łyżki śmietany, żółtko, i esencję, zagnieść ciasto.
Drugą połowę ciasta połączyć z kakao, żółtkiem i łyżką śmietany.
Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 2:
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
ETAP 3:
Z ciasta wykrawać krążki o średnicy 5 cm i mniejsze o średnicy 2,5 cm.
Na jednego misia potrzeba dwa małe i jeden duży krążek.
ETAP 4:
Na duży krążek układamy jeden mały na buzię i drugi przekrojony na pół na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne krążki, a do ciemnego dwa jasne.
ETAP 5:
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć uszy i buzię, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone ciasteczka ostudzić.
ETAP 6:
Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, połowę przełożyć do szprycy cukierniczej a drugą połowę wymieszać z kakao.
Przygotowanym lukrem ozdobić zimne ciasteczka tak jak na zdjęciu.
SylaUla