Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są bardzo delikatne, kruche i wręcz rozpływają się w ustach, a ich orzechowo-maślany zapach już niesamowicie kusi podczas mieszania składników.

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi

Około 1 duża blacha z piekarnika:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi

Orzechy:

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi
Orzechy nie powinny być zmielone na "piasek".

Podprażone orzechy włoskie należy rozdrobnić malakserem lub w młynku do kawy.

Masa:

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi
Masło powinn być zimne, wyjęte prosto z lodówki.

Wszystkie składniki umieścić w misce i najpierw posiekać nożem, a następnie wyrobić dłońmi na jednolitą masę.

Ciasteczka:

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi
Ciasteczka można też formować w kulki i spłasczać.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty ciasteczek.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi
Ciasteczka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku.

Ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.