Sposób przygotowania:
Orzechowe ciasteczka z lemon curd
W robocie posiekać orzechy i podzielić na dwie części.
Jedną odłożyć a drugą wsypać do misy robota z nożami do siekania.
Następnie dodać resztę składników na ciasto i połączyć w robocie.
Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wałkować na placek nie za gruby i nie za cienki.
Foremką ( najlepiej okrągłą, u mnie średnica 6 cm ) wycinać kółka.
Na jedno ciasto będzie potrzeba 2 kółka więc należy wyciąć parzystą ilość kółek.
Układać wycięte krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka wystudzić i smarować jedno lemon curdem i zakrywać drugim.
Na końcu posmarować każde ciastko dookoła lemon curdem i obtoczyć w odłożonych orzechach.
Jedną odłożyć a drugą wsypać do misy robota z nożami do siekania.
Następnie dodać resztę składników na ciasto i połączyć w robocie.
Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wałkować na placek nie za gruby i nie za cienki.
Foremką ( najlepiej okrągłą, u mnie średnica 6 cm ) wycinać kółka.
Na jedno ciasto będzie potrzeba 2 kółka więc należy wyciąć parzystą ilość kółek.
Układać wycięte krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka wystudzić i smarować jedno lemon curdem i zakrywać drugim.
Na końcu posmarować każde ciastko dookoła lemon curdem i obtoczyć w odłożonych orzechach.
zewa