monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1296]

Rogaliki francuskie z masą orzechową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie tych rogalików razem z pieczeniem zajęło mi dosłownie 40 minut. Idealny pomysł gdy dostajecie telefon, że za godzinę przyjdą goście. Ja prawie tak miałam. A rogaliki wyszły pyszne, zapraszam.

Rogaliki francuskie z masą orzechową

Składniki:

Rogaliki francuskie z masą orzechową

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki francuskie z masą orzechową

ETAP 1:

Rogaliki francuskie z masą orzechową
orzechy cukier miód i śmietanę zmielić na masę

Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć orzechy. Zmielić. Dodać cukier, ponownie zmielić. Następnie dodać miód,śmietanę i po raz ostatni zmiksować.

ETAP 2:

Rogaliki francuskie z masą orzechową
ciasto pokroić na trójkąty zaczynają od góry do dołu

Ciasto rozwinąć i pokroić na duże trójkąty.

ETAP 3:

Rogaliki francuskie z masą orzechową
na każdym trójkącie nałożyć masę orzechową

Rozsmarować po czubatej łyżce masy. Zwinąć w rogalik zaczynając od dłuższego ku szpicowi. Przekładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 190 st i piec około 22-25 minut.

Wyjąć, ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!