dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kruche ciastka z dżemem morelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka wykonane własnoręcznie smakują dużo smaczniej niż sklepowe.

Kruche ciastka z dżemem morelowym

Składniki:

Kruche ciastka z dżemem morelowym

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka z dżemem morelowym
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, zimne posiekane masło, cukier, cukier waniliowy, jajko i sól. Zagnieść ciasto, dolewając 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm i wykroić kółeczka szklanką lub okrągłą foremką. Ułożyć je na wyłożonych pergaminem blachach i piec około 10-15 minut w temperaturze 18o stopni. Lekko zrumienione ciastka wyjąć i ostudzić. Dżem lekko podgrzać, posmarować spód i zlepić dżemem do dwa ciasteczka.