Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.
2. Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu widelcem.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Cynamon według uznania.
2. Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu widelcem.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Cynamon według uznania.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec. Mnie bardzo smakowało :)