Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Gulasz z udek w stylu orientalnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje na prawdę bardzo dobrze. Jest wyraziste, lekko pikatne, w sam raz dla wielbicieli orientalnych smaków.

Gulasz z udek w stylu orientalnym

Składniki:

Gulasz z udek w stylu orientalnym

 

  • 0,5 kg mięsa z udek kurczaka
  • 4 łyżki pikantnego sosu chilli
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 duża, biała cebula
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g kiełek fasoli mung
  • sól i pieprz
  • olej sezamowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z udek w stylu orientalnym

Przygotowanie mięsa i cebulki

Gulasz z udek w stylu orientalnym
Mięso z udek w trakcie smażenia z kiełkami i cebulką

Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na wok z rozgrzanym olejem sezamowym. Dodać paprykę słodką, sól, pieprz i curry. Smażyć kilka minut, następnie wrzucić odsączone kiełki i przesmażyć.

Kończenie dania:

Gulasz z udek w stylu orientalnym
Gulasz z udek w trakcie duszenia w mleczku kokosowym

Pomidory pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa razem z pastą curry, mleczkiem kokosowym, wiórkami oraz orzechami. Wymieszać, poddusić przez minut. Wlać sos chili, wymieszać i doprawić w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem. Sos podawać z makaronem ryżowym, sojowym, bądź z ryżem. Życzę smacznego!