gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1290]

Kruche ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruche ciasto z truskawkami i masą z białek - polecam do popołudniowej kawki. Jest łatwe w przygotowaniu.

Kruche ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami

 

  • CIASTO:
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 250 gram margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • MASA:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200-300 gram truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami
Składniki ciasta przekładamy do miski i dokładnie zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy na 20 minut do zamrażalki, a pozostałym ciastem wylepiamy dno blachy i pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym wsypujemy cukier oraz proszki budyniowe i dalej ubijamy. Do piany wlewamy olej i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę piankową wylewamy na podpieczone ciasto. Następnie układamy truskawki. Na koniec pozostałe ciasto trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy truskawki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 
Kruche ciasto z truskawkami
Składniki ciasta przekładamy do miski i dokładnie zagniatamy.
Kruche ciasto z truskawkami
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym wsypujemy cukier oraz proszki budyniowe i dalej ubijamy. Do piany wlewamy olej i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Kruche ciasto z truskawkami
Na pianie z białek układamy truskawki...
Kruche ciasto z truskawkami
Na koniec pozostałe ciasto trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy truskawki.