gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, szybkie, łatwe w przygotowaniu kruche ciasto z dodatkiem kruszonki. Można je przygotować z innymi sezonowymi owocami.

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 380 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 160 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g masła

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Masło pokroić i przełożyć do miski. Dodać cukier puder oraz jajka. Składniki zagnieść widelcem, a następnie wsypać mąkę z proszkiem. Składniki przełożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki, rozłożyć na cieście pokrojone na pół truskawki.

Kruszonka - mieszamy mąkę z cukrem waniliowy, pudrem i masłem tworzymy kruszonkę. Truskawki na cieście równomiernie posypujemy kruszonką - placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone i ostudzone ciasto z truskawkami posypujemy cukrem pudrem.
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki kładziemy do miski zagniatamy widelcem
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Następnie zarabiamy jednolite ciasto na stolnicy
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Rozkładamy na cieście koło siebie połówki truskawek
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Przygotowujemy kruszonkę rozsypujemy na truskawki - pieczemy