Sposób przygotowania:
Kruche harmonijki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, cukier, spirytus i śmietanę. Całość dobrze zarób, a kiedy wszystko wstępnie się połączy wyrabiaj dokładnie przez 10min do otrzymania gładkiej konsystencji.
Gotowe ciasto odłóż zawinięte w folię na 30 minut, by zmiękło i odpoczęło, po tym czasie ciasto dobrze wybijaj wałkiem przez 15 - 30 minut (możesz użyć tłuczka do mięs).
Gotowe ciasto podziel na cztery porcje, z każdego kawałka rozwałkuj cienki płat ciasta, wierzch delikatnie oprósz skrobią ziemniaczaną i zwiń ciasto w rulon, podobnie postąp z pozostałymi porcjami ciasta.
Tak zwinięte ciasto krój na jedno centymetrowe kawałki, każdy kawałek rozpłaszcz palcem i lekko rozwałkuj, gotowe ciastka smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Gotowe ciasto odłóż zawinięte w folię na 30 minut, by zmiękło i odpoczęło, po tym czasie ciasto dobrze wybijaj wałkiem przez 15 - 30 minut (możesz użyć tłuczka do mięs).
Gotowe ciasto podziel na cztery porcje, z każdego kawałka rozwałkuj cienki płat ciasta, wierzch delikatnie oprósz skrobią ziemniaczaną i zwiń ciasto w rulon, podobnie postąp z pozostałymi porcjami ciasta.
Tak zwinięte ciasto krój na jedno centymetrowe kawałki, każdy kawałek rozpłaszcz palcem i lekko rozwałkuj, gotowe ciastka smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
SylaUla