Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kruche harmonijki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne i kruche karnawałowe ciasteczka przygotowane z ciasta zbijanego, idealne na tłusty czwartek.

Kruche harmonijki

Składniki:

Kruche harmonijki

 

Sposób przygotowania:

Kruche harmonijki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, cukier, spirytus i śmietanę. Całość dobrze zarób, a kiedy wszystko wstępnie się połączy wyrabiaj dokładnie przez 10min do otrzymania gładkiej konsystencji.

Gotowe ciasto odłóż zawinięte w folię na 30 minut, by zmiękło i odpoczęło, po tym czasie ciasto dobrze wybijaj wałkiem przez 15 - 30 minut (możesz użyć tłuczka do mięs).

Gotowe ciasto podziel na cztery porcje, z każdego kawałka rozwałkuj cienki płat ciasta, wierzch delikatnie oprósz skrobią ziemniaczaną i zwiń ciasto w rulon, podobnie postąp z pozostałymi porcjami ciasta.

Tak zwinięte ciasto krój na jedno centymetrowe kawałki, każdy kawałek rozpłaszcz palcem i lekko rozwałkuj, gotowe ciastka smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.