Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kruche koperty z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Expresowe i pyszne koperty z żurawiną

Kruche koperty z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche koperty z żurawiną

 

  • 1 rolka ciasta francuskiego

 

  • żurawina w słoiczku (polecam cranberry whole-berry sauce
  • Ocean Spry ponieważ ma konsystencję gęstej marmolady i się nie rozpływa podczas pieczenia)

 

  • białko z jednego jajka lub całe rozkłucone jajko

 

  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche koperty z żurawiną
Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Ciasto francuskie wyciagamy z opakowania i je rozwijamy (ja miałam w rolce). Rozciągamy delikatnie na opruszonym maką blacie i wycinamy kwadraty. Wyszło mi 8 kwadratów. Łyżeczką nakładamy na każdy kawałek ciasta żurawinę i skladamy ciasto w koperty. Smarujemy górę roztrzepanym delikatnie białkiem. Wierzch posypujemy cukrem. Tak przygotowane koperty układamy na blaszce wyścielonej papierem lub folia do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do czasu aż sie zrumienią. Smacznego:)
Kruche koperty z żurawiną
Coasto dzielimy na mniejsze kawałki i na kazdy nakładamy żurawine
Kruche koperty z żurawiną
Kwadraty zawijamy delikatnie na kształt koperty
Kruche koperty z żurawiną
Zawiniete koperty z ciasta smarujemy rozkłuconym białkiem
Kruche koperty z żurawiną
Bardzo ważne by żurawina nie była zbyt żadka bo wypłynie podczas pieczenia,ja polecam tą firmę