Sposób przygotowania:
Kruche pierożki z mięsem mielonym
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, na środku robimy wgłębienie w które wbijamy żółtko, wlewamy oliwę i śmietanę i zagniatamy elastyczne , gładkie ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy minimum na 30 minut na bok aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na odrobinie oliwy przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zarumienienia się mięsa co potrwa max 15 minut. Kiedy mięso będzie już zarumienione dodajemy 3 szklanki wody i pól puszki pomidorów – dusimy tak długo aż cała woda odparuje a sos stanie się bardzo gęsty ( u mnie trwało to 20 minut ). Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.
Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy ciasto jak tradycyjne pierogi.
W rondlu, na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim pierogi po około 4 minut z każdej strony lub do momentu kiedy pierogi nabiorą pięknego złotego koloru. Usmażone pierogi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pierożki serwujemy z kwaśną śmietaną jogurtem lub np. sosem czosnkowym ; )
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na odrobinie oliwy przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zarumienienia się mięsa co potrwa max 15 minut. Kiedy mięso będzie już zarumienione dodajemy 3 szklanki wody i pól puszki pomidorów – dusimy tak długo aż cała woda odparuje a sos stanie się bardzo gęsty ( u mnie trwało to 20 minut ). Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.
Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy ciasto jak tradycyjne pierogi.
W rondlu, na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim pierogi po około 4 minut z każdej strony lub do momentu kiedy pierogi nabiorą pięknego złotego koloru. Usmażone pierogi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pierożki serwujemy z kwaśną śmietaną jogurtem lub np. sosem czosnkowym ; )
smokii