Sposób przygotowania:
Bagietki serowo-czosnkowe
1. Zaczynamy do ciasta. Mąkę wsypać do miski. Drożdże i cukier rozetrzeć w ciepłym mleku i wlać do mąki, następnie dokładnie wymieszać najlepiej widelcem. Ciasta nie zagniatać. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
2. W między czasie ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Po tym czasie do ciasta dodać sól, olej i ser żółty i zagniatać przez kilka minut żeby ser dokładnie połączył się z ciastem. Ciasto powinno być ładnie gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
4. Przygotować nadzienie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać go do miękkiego masła lub margaryny, dodać również czosnek suszony i przyprawę i dokładnie mieszać widelcem.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformujemy podłużne bagietki i ułożyć je na blaszkach posmarowanych bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Zachować odstępy między bagietkami, bo znacznie urosną. Odstawić je na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie ponacinać je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarować nadzienie.
6. Następnie bagietki piec do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważać, żeby ich za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.
7. Gotowe. Podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.
2. W między czasie ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Po tym czasie do ciasta dodać sól, olej i ser żółty i zagniatać przez kilka minut żeby ser dokładnie połączył się z ciastem. Ciasto powinno być ładnie gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
4. Przygotować nadzienie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać go do miękkiego masła lub margaryny, dodać również czosnek suszony i przyprawę i dokładnie mieszać widelcem.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformujemy podłużne bagietki i ułożyć je na blaszkach posmarowanych bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Zachować odstępy między bagietkami, bo znacznie urosną. Odstawić je na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie ponacinać je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarować nadzienie.
6. Następnie bagietki piec do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważać, żeby ich za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.
7. Gotowe. Podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)