Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bagietki serowo-czosnkowe

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno czosnkowe bagietki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Idealne jako dodatek do zup czy jako samodzielna przekąska. Można je zabrać na piknik. My je wprost uwielbiamy. Często je piekę i za każdym razem recepturę urozmaicam.

Bagietki serowo-czosnkowe

Składniki:

Bagietki serowo-czosnkowe

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dag sera żółtego w kawałku

Nadzienie:

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kopiaste łyżki miękkiego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bagietki serowo-czosnkowe
1. Zaczynamy do ciasta. Mąkę wsypać do miski. Drożdże i cukier rozetrzeć w ciepłym mleku i wlać do mąki, następnie dokładnie wymieszać najlepiej widelcem. Ciasta nie zagniatać. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

2. W między czasie ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.

3. Po tym czasie do ciasta dodać sól, olej i ser żółty i zagniatać przez kilka minut żeby ser dokładnie połączył się z ciastem. Ciasto powinno być ładnie gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

4. Przygotować nadzienie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać go do miękkiego masła lub margaryny, dodać również czosnek suszony i przyprawę i dokładnie mieszać widelcem.

5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformujemy podłużne bagietki i ułożyć je na blaszkach posmarowanych bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Zachować odstępy między bagietkami, bo znacznie urosną. Odstawić je na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie ponacinać je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarować nadzienie.

6. Następnie bagietki piec do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważać, żeby ich za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.

7. Gotowe. Podajemy.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 bagietek.

Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.

Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.