Sposób przygotowania:
Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami
1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.
2. Nadzienie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu ( grzyby puszczą trochę wody ), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.
3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.
4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
5. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów.
2. Nadzienie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu ( grzyby puszczą trochę wody ), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.
3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.
4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
5. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów.
SylaUla
Babeczka35
Polecam przepis:)
gusia1000
Babeczka35
Bardzo pyszne. Polecam.