Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche pierożki z serem feta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Pierożki z serem feta są niezwykle pyszne, kruche i wyraziste w smaku. Polecam przygotować na przekąskę. Mogą też być dodatkiem do zup. Z moich pierożków troszkę farsz wypłynął, ale dzięki temu mają swój urok. Polecam.

Kruche pierożki z serem feta

Składniki:

Kruche pierożki z serem feta

Ciasto:

Farsz:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z serem feta

Wykonanie farszu:

Kruche pierożki z serem feta
Z podanych składników wykonujemy nadzienie.

Ser feta ucieramy z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Nie solimy ponieważ ser jest bardzo słony.

Wykonanie ciasta i pierożków:

Kruche pierożki z serem feta
Następnie wykonujemy ciasto i formujemy pierogi.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy farsz serowy i zlepiamy pierożki.

Do pieczenia:

Kruche pierożki z serem feta
Następnie pierożki przygotowujemy do pieczenia.

Każdy pierożek nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce.

Pieczenie:

Kruche pierożki z serem feta
Przygotowane pierożki pieczemy do zrumienienia.

Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

Rady

Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Farszu nie solimy ponieważ ser feta jest dość słony.