ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Panierowane skrzydełka z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo soczyste, kruche, z chrupiącą panierką, pieczone w piekarniku skrzydełka Wacławy, Wacławy dlatego, gdyż są to ulubione skrzydełka mojej bliskiej znajomej.

Panierowane skrzydełka z piekarnika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panierowane skrzydełka z piekarnika

 

  • skrzydełka kurczaka 1 kg,

 

  • marynata: przecier pomidorowy 3 łyżki,
  • śmietana 12% 4 łyżki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • woda zimna 1/2 szklanki,
  • przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
  • oregano 1 łyżeczka

 

 

  • sos czosnkowy: ząbki czosnku 8 sztuk,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka,
  • ogórek zielony 1 sztuka średni,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • kefir naturalny 500 gram,
  • majonez 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Panierowane skrzydełka z piekarnika

ETAP 1:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy
Lotki są do wykorzystania do zupy, sosu, wywaru.

Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przeciąć na połowę przez środek chrząstki.

ETAP 2:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy
Soli do moczenia nie daję gdyż przyprawa jest słona.

Opłukane skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na godzinę.

ETAP 3:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy
Przyprawę do marynaty dodajemy jaki smak lubimy.

Czosnek na tarce do czosnku zetrzeć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.

ETAP 4:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy

Wodę wylać, skrzydełka osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski, wlać marynatę i wszystko mocno natrzeć, nakryć talerzem i do lodówki na całą noc.

ETAP 5:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy

Z podanych składników dobrze wymieszać wszystko na panierkę.

ETAP 6:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy

Skrzydełka z marynatą obtaczać w panierce i kłaść do formy z papierem do pieczenia.

ETAP 7:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie skrzydełka obrócić na drugą stronę i piec 30 minut, następnie na termo obiegu piec 10 minut.

ETAP 8:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy

Ogórek obrany zetrzeć na tarce na oczkach do marchewki, dodać resztę składników sosu czosnkowego, wymieszać.

ETAP 9:

Z piekarnika w panierce skrzydełka Wacławy

Skrzydełka podać z sosem czosnkowym, pieczywem, frytkami, (u mnie były młode ziemniaczki) lub z czym się lubi.