Sposób przygotowania:
Panierowane skrzydełka z piekarnikaETAP 1:
Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przeciąć na połowę przez środek chrząstki.
ETAP 2:
Opłukane skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na godzinę.
ETAP 3:
Czosnek na tarce do czosnku zetrzeć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.
ETAP 4:
Wodę wylać, skrzydełka osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski, wlać marynatę i wszystko mocno natrzeć, nakryć talerzem i do lodówki na całą noc.
ETAP 5:
Z podanych składników dobrze wymieszać wszystko na panierkę.
ETAP 6:
Skrzydełka z marynatą obtaczać w panierce i kłaść do formy z papierem do pieczenia.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie skrzydełka obrócić na drugą stronę i piec 30 minut, następnie na termo obiegu piec 10 minut.
ETAP 8:
Ogórek obrany zetrzeć na tarce na oczkach do marchewki, dodać resztę składników sosu czosnkowego, wymieszać.
ETAP 9:
Skrzydełka podać z sosem czosnkowym, pieczywem, frytkami, (u mnie były młode ziemniaczki) lub z czym się lubi.
zbysiowa
ziutula
Dziękuję, są smaczne,pozdrawiam...