Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1681]

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, bardzo kruche ciasteczka z nadzieniem serowo-truskawkowym. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Idealne na piknik czy podwieczorek.

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym

Składniki:

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 20 dag masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego (u mnie chudy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier puder do smaku
  • około 20 dag świeżych truskawek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym

Wykonanie ciasta:

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym
Z podanych składników wykonujemy ciasto, chłodzimy.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej półgodziny.

Wykonanie nadzienia:

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym
Z podanych składników przygotowujemy nadzienie.

Ser biały ucieramy widelcem z jajkiem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Dodajemy do sera i mieszamy.

Formowanie ciasteczek:

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym
Ciasto wakujemy, nakładamy nadzienie, formjemy.

Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm. Nakładamy nadzienie, zlepiamy formując pierogi, nakłuwamy widelcem.

Do pieczenia:

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym
Ciasteczka-pierożki układamy na blaszkach.

Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia.

Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

Studzenie i podanie:

Kruche pierożki z truskawkami i serem białym
Gotowe i wystudzone ciasteczka podajemy na podwieczorek.

Upieczone ciasteczka studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.