Sposób przygotowania:
Kruche pierożki z truskawkami i serem białymWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej półgodziny.
Wykonanie nadzienia:
Ser biały ucieramy widelcem z jajkiem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Dodajemy do sera i mieszamy.
Formowanie ciasteczek:
Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm. Nakładamy nadzienie, zlepiamy formując pierogi, nakłuwamy widelcem.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
Studzenie i podanie:
Upieczone ciasteczka studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
robaczek
Babeczka35
Polecam takie upiec :) Są pyszne :)
mocsłodkości