Sposób przygotowania:
Ciasteczka z oczkiem
Nadzienie:
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek, Przekładamy je do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą konsystencję. Następnie przelewamy płyn na rondelka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę truskawkową. Mieszamy dokładnie, żeby się rozpuściła po czym jeszcze ciepły płyn przelewamy przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami. Gdy składniki będą puszyste dodajemy porcjami przesiane obie mąki. Powstałe ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.
Ciasto tniemy na kilka części. Każdą z nich rolujemy na średniej grubości wałek. Tniemy go na 2,5 cm kawałki, z których robimy kuleczki a środku każdej robimy dołeczek. Ja użyłam końcówki z butelki po wodzie.
Uwaga ciasto szybko obsycha dlatego proponuję robić kulkę i od razu dołeczek w przeciwnym razie przy ich robieniu ciasteczka będą pękały. Można je ponownie zagnieść i zrobić kuleczkę więc problemu z tym nie będzie.
Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. w dołeczek nakładamy nadzienie. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez około 15-17 minut.
W związku z tym, że w cieście nie ma jajek i ciasteczka nie staną się rumiane!
Upieczone i ostudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek, Przekładamy je do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą konsystencję. Następnie przelewamy płyn na rondelka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę truskawkową. Mieszamy dokładnie, żeby się rozpuściła po czym jeszcze ciepły płyn przelewamy przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami. Gdy składniki będą puszyste dodajemy porcjami przesiane obie mąki. Powstałe ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.
Ciasto tniemy na kilka części. Każdą z nich rolujemy na średniej grubości wałek. Tniemy go na 2,5 cm kawałki, z których robimy kuleczki a środku każdej robimy dołeczek. Ja użyłam końcówki z butelki po wodzie.
Uwaga ciasto szybko obsycha dlatego proponuję robić kulkę i od razu dołeczek w przeciwnym razie przy ich robieniu ciasteczka będą pękały. Można je ponownie zagnieść i zrobić kuleczkę więc problemu z tym nie będzie.
Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. w dołeczek nakładamy nadzienie. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez około 15-17 minut.
W związku z tym, że w cieście nie ma jajek i ciasteczka nie staną się rumiane!
Upieczone i ostudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
zbysiowa
pietroocha
misia5
Na szczęście na dowód, że nie są kupne mam zdjęcia :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
misia5
Dziękuję :)
Magdalena88
misia5
Nie dowiesz się puki nie spróbujesz :) Ciasteczka są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu.
Agnieszka Rec
CORAL