SUPERPRZEPIS

Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami

  • 2
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu polecam przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które warto mieć w lodówce na podorędziu. Ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami zasmakują każdemu.

Składniki:

Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • masło sklarowane do wysmarowania formy
  • 250 ml kremówki
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki brazowego cukru
  • szczypta kardamonu
  • marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna)
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
Myjemy i obieramy truskawki. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 15 minut.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Smarujemy masłem foremki do muffinek. W każdej foremce umieszczamy kwadrat ciasta. Pieczemy je wg. wskazań na opakowaniu. Studzimy.

Truskawki przesmażamy krótko ze szczyptą kardamonu. Studzimy.

Ubijamy kremówkę. Na dno każdej babeczki wkładamy po pół łyżeczki marmolady. Nakładamy porcję bitej śmietany. Na górze układamy truskawki razem z powstałym sosem.

Dekorujemy babeczki listkami mięty.
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
W każdej foremce umieszczamy kwadrat ciasta . Pieczemy je wg. wskazań na opakowaniu. Studzimy.
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
Wyjmujemy ciastka z foremek i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
Na dno każdej babeczki wkładamy po pół łyżeczki marmolad truskawkowo-rabarbarowej lub innej.
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
Na górze układamy truskawki razem z powstałym sosem.