marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche precelki z makiem i cukrem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Składniki na ciasto wyrobić i zagnieść na stolnicy.Zawinąć w folię i dać do schłodzenia.Natrzeć blachę tłuszczem,a z ciasta robić precle.

Kruche precelki z makiem i cukrem.

Składniki:

Kruche precelki z makiem i cukrem.

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 żółtka,
  • pół kostki margaryny lub masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • białko do posmarowania ciastek,
  • tłuszcz na blachę,
  • 5 g.grubego cukru kryształu,
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%,
  • arkusz pergaminu na blachę.

Sposób przygotowania:

Kruche precelki z makiem i cukrem.
Dać na stolnicę mąkę przesianą z proszkiem i pół kostki margaryny i posiekać to wszystko nożem ostrym,zrobić dołek,dać
2 żółtka,cukier,mak i śmietankę.Wyrobić i zagnieść,wsadzić w folię i dać na pół godziny do lodówki.W tym czasie natrzeć blachę margaryną i wyłożyć pergaminem,rozgrzać piekarnik od 170-200 st.C.Po pół godzinie wyjąć ciasto,rozwałkować na średnią grubość
1-2 cm.,pociąć na paski,a z nich formować precelki,a duże paski ciasta,kroić na pół,aby precelków było dużo.Rozłożyć na wysmarowanej i wyłożonej pergaminem blasze,posmarować każ-
-dy precelek białkiem na pędzelku i posypać po wierzchu grubym
cukrem kryształem.Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min.Po
wyjęciu ostudzić i spożywać.

Tagi:

ciastka