Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki
1. Mąkę, sól, proszek, cukier, jogurt i masło łączymy na stolnicy. 2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut. Ciasto musi być dobrze schłodzone. 3. Wyjmujemy z zamrażarki ciasto, rozwałkowujemy na osypaną mąką stolnicy w formie koła o grubości ok. 2-3 mm. Koło dzielimy na trójkąty, zależnie od wielkości, którą chcemy uzyskać. Małe porcje konfitury nakładamy na każdy trójkąt u jego podstawy i zwijamy rogaliki. 4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 5. Uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Nie musimy zachowywać dużych odległości. 6. Pieczemy 10-12 minut z nawiewem. 7. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.