WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kruche rogaliki z dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche rogaliki z dodatkiem smalcu w cieście, z nadzieniem z domowego dżemu rabarbarowego. Rozpływają się w ustach.

Kruche rogaliki z dżemem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche rogaliki z dżemem

 

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • dżem (u mnie rabarbarowy domowej roboty)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z dżemem

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło i smalec. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce.

Następnie podzielić na kilka części. Każdą wałkować na okrągły placek i kroić na trójkąty. U podstawy każdego trójkąta kłaść łyżeczkę dżemu i zwijać w rogalik, formując ładny kształt.

Rogaliki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w 180 stopniach (ok. 15-20 minut).

Wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.

Kruche rogaliki z dżemem
Porcja rogalików po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kruche rogaliki z dżemem
Uformowane rogaliki ułożóne na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche rogaliki z dżemem
Porcje nadzienia ułożone na kawałkach ciasta
Kruche rogaliki z dżemem
Z rozwałkowanego ciasta można wycinać kółka i kroić je na trójkąty
Kruche rogaliki z dżemem
Zagniecione ciasto kruche na rogaliki