Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłamiPrzygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść na jednolitą masę.
Całość schłodzić w lodówce - najlepiej 1 h, ale można i dłużej.
Formowanie:

Schłodzone ciasto należy podzielić na kilka części i każdą z nich cienko (!) rozwałkować - na kształt koła.
Każdy okręg podzielić za pomocą noża - na mniej więcej 6 równych trójkącików.
Na szerszym brzegu każdego kawałka położyć po odrobinie powideł lub dowolnego nadzienia.
Całość delikatnie zwinąć (aby nadzienie nie wypływało) i uformować mały rogalik.
Pieczenie:

Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie każdego posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku - około 20 minut w 180 stopniach.
Cukier puder:

Ostudzone rogaliki umieścić w misce z cukrem pudrem. Miskę zamknąć i delikatnie potrząchać.
SylaUla