misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Kruche różyczki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniałe kruche ciasteczka - różyczki mogą być ozdobą stołu i niebanalnym prezentem imieninowym lub urodzinowym

Kruche różyczki

Składniki:

Kruche różyczki

 

  • 100g cukru pudru
  • 200g margaryny
  • 300g mąki
  • 3 żółtka ugotowane, przetarte przez sitko

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche różyczki

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie część ciasta rozwałkować  między dwoma kawałkami folii i wyciąć 5 kółeczek o średnicy 3 cm.


Pierwsze kółeczko zwijamy w rulonik i na to po przeciwległej stronie zawijamy drugie kółeczko, następne kółeczka zawijamy tak aby płatki róży nam się na siebie nie nakładały. Formowane różyczki trzymamy w  środku(środek kółka) ponieważ formujemy 2 róże: góra i dół; po uformowaniu przecinamy nasze róże i otrzymujemy 2 różyczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem. Różyczki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu można je posypać cukrem pudrem ewentualnie kakao.


SMACZNEGO!