Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Kruche tartaletki waniliowe z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione są po brzegi wspaniałym, aksamitnym, waniliowym kremem i pyszną, owocową galaretką.

Kruche tartaletki waniliowe z galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche tartaletki waniliowe z galaretką

 

  • Składniki na ok. 20 sztuk:
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 300 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego zmielonego na puder
  • 5 łyżek dowolnego alkoholu, u mnie likier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka - u mnie jagodowa
  • margaryna do posmarowania foremek
  • wisienki kandyzowane
  • odrobina kakao

Sposób przygotowania:

Kruche tartaletki waniliowe z galaretką
Masło siekam w misce z mąką, solą,cukrem pudrem i waniliowym, dodaję żółtka i zagniatam ciasto.Odkładam je na godzinę do lodówki. galaretkę przygotowuję w troszkę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, pozostawiam aż zastygnie.Z ciasta wykrajam kółka o średnicy większej niż foremki na tartaletki i wyklejam posmarowane rozpuszczoną margaryną foremki. Babeczki piekę ok. 15 minut w temperaturze 185 stopni C.. Wyjmuję je delikatnie z foremek. Ucieram Serek mascarpone z cukrem pudrem i waniliowym, dodaję też alkohol i mieszam wszystko, aż powstanie bardzo gładka masa. Takim kremem smaruję wnętrze babeczek, a potem wykładam warstwę galaretki. Całość ozdabiam dużą rozetą z kremu, lekko oprószam kakao , a na górze układam wisienkę. Przepis autorski.  
Kruche tartaletki waniliowe z galaretką
A zaczynamy od wyklejenia foremek kruchym ciastem
Kruche tartaletki waniliowe z galaretką
Już można się częstować ! Życzę smacznego :)