Sposób przygotowania:
Tartaletki z kremem i truskawkami
-Mąkę i masło umieścić w blenderze i krótko wymieszać. - Dodać pozostałe składniki i miksować tylko do połączenia się wszystkich składników. -Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. -Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm /można użyć folii spożywczej/ i okrągłą formą wykrawać krążki o średnicy większej o kilka mm. niż foremki. -Foremki /tartaletki o śr.ok 10cm./ nasmarować masłem i wyłożyć przygotowanymi krążkami ciasta. Należy wyłożyć również boki. - Ciasto nakłuć widelcem i odstawić w chłodne miejsce. -Mleko zagotować, dodać ekstrakt waniliowy. -Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać skórkę cytrynową , mąkę i odrobinę letniego mleka. Wymieszać. -Mleko połączyć z masą jajeczną i podgrzewać na wolnym ogniu do chwili utworzenia się gęstego kremu /nie gotować/. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, energicznie wymieszać i schłodzić od czasu do czasu mieszając, by zapobiec tworzeniu się kożucha. -Gotowym, zimnym kremem napełnić przygotowane w foremkach schłodzoneciasto. -Wstawić do gorącego piekarnika /180st.C/i piec ok. 15 min. -Wierzch można przykryć folią aluminiową aby nie przyrumieniać kremu. -Truskawki umyć, obrać i pokroić w ósemki. -Wierzch ostudzonych babeczekposmarować tężejącą galaretką i ułożyć truskawki. -Owoce posmarować przy pomocy pędzelka pozostałą galaretką truskawkową .
Wanita
Polna
agnieszkalider
Wspaniale się prezentują, gratuluję pomysłu.
natsu
jaNina
cris
To tylko kruche ciasto z kremem/może być budyniem/ i z dodatkiem świeżych owoców.Kompozycja dekoracyjna zupełnie dowolna.
edytaha
marietta