Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche tarteletki z sałatką śledziową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak podaną sałatką można poczęstować gości, będzie się również ładnie prezentowała na stole. Ta sałatka jest bardzo pyszna.

Kruche tarteletki z sałatką śledziową

Składniki:

Kruche tarteletki z sałatką śledziową

Ciasto:

Sałatka:

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach
  • 7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie
  • 4 duże jajka
  • 3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • ewentualnie sól do smaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche tarteletki z sałatką śledziową
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy.

2. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy ( buraczki to nawet odciskami ). Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam ).

3. Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładamy sałatkę i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 tartaletek.