Sposób przygotowania:
Tartaletki wytrawne z szynką i melonem
ciasto: -Mąkę , sól i masło umieścić w misie blendera i mieszając stopniowo połączyć składniki. -Dodać żółtko i dolewając partiami wino /ilość należy odpowiednio regulować/ ponownie zmiksować do powstania zwartej masy. -Ciasto przełożyć na blat, uformować gładką kulę,owinąć w folie spożywcza i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Schłodzone ciasto rozwałkować i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek. -Nakryć krążkiem papieru do pieczenia, pokryć np.fasolką i piec ok.10 minut w temp. 180 st.C. -Zdjąć papier z fasolka i dopiec ciasto jeszcze 2-3 minuty. Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do przestudzenia. wykończenie: -Melon podzielić na pół,usunać pestki i wydrążyć kulki. -Schłodzone babeczki wypełnić listkami sałatki, nałożyć po łyżce majonezu. -Szynkę zwinąć ozdobnie w różyczkę i nałożyć na majonez. -Na wierzchu ułożyć kuleczki melona. -Przed podaniem można skropić oliwą z oliwek.
kołczu
darmiona
marietta