Sposób przygotowania:
Torcik z agrestem i galaretką
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając na sztywno. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze ubijamy, wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia mieszamy delikatnie ale już ręcznie.
Masę wlewamy do tortownicy 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut.
Masa Kompot agrestowy wlewamy na sitko. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ale zamiast wody używamy sok z kompotu który trzeba zagotować. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i odstawiamy aż napęcznieje.
Następnie zalewamy odrobiną wrzącej wody mieszamy aż się rozpuści studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrami pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Do miseczki przekładamy trochę śmietany do dekoracji boków i góry.
Do pozostałej śmietany dodajemy owoce agrestu mieszamy delikatnie i wylewamy na biszkopt Jak galaretka zacznie tężeć wlewamy na śmietanę odstawiamy do lodówki.
Jak galaretka zastygnie zdejmujemy rant,śmietanę najlepiej lekko przemieszać posmarować boki torciku posypać np wiórkami kokosowymi lub dowolnie.
Resztę śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant na torciku.
POLECAM!!!
Masę wlewamy do tortownicy 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut.
Masa Kompot agrestowy wlewamy na sitko. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ale zamiast wody używamy sok z kompotu który trzeba zagotować. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i odstawiamy aż napęcznieje.
Następnie zalewamy odrobiną wrzącej wody mieszamy aż się rozpuści studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrami pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Do miseczki przekładamy trochę śmietany do dekoracji boków i góry.
Do pozostałej śmietany dodajemy owoce agrestu mieszamy delikatnie i wylewamy na biszkopt Jak galaretka zacznie tężeć wlewamy na śmietanę odstawiamy do lodówki.
Jak galaretka zastygnie zdejmujemy rant,śmietanę najlepiej lekko przemieszać posmarować boki torciku posypać np wiórkami kokosowymi lub dowolnie.
Resztę śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant na torciku.
POLECAM!!!
gusia1000