Sposób przygotowania:
Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami
Mąkę przesiewamy do miski mieszamy z solą dodajemy oliwę i wodę mieszamy – ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i zagniatamy jednolite , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto klei nam się do ręki podsypujemy je mąką. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm – wielkość dowolna ale taka aby zmieściła się na patelnie.
Rozwałkowany placek przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy go około 2-4 minut z każdej strony lub do momentu ładnego zarumienienia.
Usmażony podpłomyk przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem. Podpłomyk skryjemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojoną w plasterki burratę i pokrojone pomidorki. Podpłomyk wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 5 minut lub do momentu kiedy ser z wierzchu się rozpuści i zacznie się rumienić.
Podpłomyk wyjmujemy, układamy na min plasterki prosciutto i listki bazylii, skrapiamy oliwą, kroimy na kawałki i serwujemy.
Smacznego
Rozwałkowany placek przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy go około 2-4 minut z każdej strony lub do momentu ładnego zarumienienia.
Usmażony podpłomyk przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem. Podpłomyk skryjemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojoną w plasterki burratę i pokrojone pomidorki. Podpłomyk wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 5 minut lub do momentu kiedy ser z wierzchu się rozpuści i zacznie się rumienić.
Podpłomyk wyjmujemy, układamy na min plasterki prosciutto i listki bazylii, skrapiamy oliwą, kroimy na kawałki i serwujemy.
Smacznego
SylaUla