Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jajka sadzone na rydzach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śniadanie mistrzów do tego z serii proste najlepsze czyli jajka sadzone na rydzach smażonych na maśle.

Jajka sadzone na rydzach

Składniki:

Jajka sadzone na rydzach

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 4-6 szt. rydzy
  • Sól, pieprz
  • 1 kieliszek wody
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
  • Bagietka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jajka sadzone na rydzach
Rydze starannie oczyszczamy – kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojone rydze – około 5 minut.

Po środku grzybów robimy 2 wgłębienia w które wbijamy jajka. Oprószamy grzyby i jajka solą i pieprzem, dolewamy kieliszek wody i przykrywamy patelnie.

Smażymy jajka około 2-3 minut lub do momentu kiedy białko się zetnie a żółtko nadal pozostanie płynne. Usmażone jajka serwujemy od razu posypane posiekanym szczypiorkiem z chrupiącą bagietką.

Smacznego