dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Okruch agrestowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche, kakaowe ciasto z dodatkiem agrestu. Jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam :)

Okruch agrestowy

Składniki:

Okruch agrestowy

 

Sposób przygotowania:

Okruch agrestowy

Krok 1:

Okruch agrestowy
Zagniecione ciasto owijamy w folie i schładzamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier trzcinowy, żółtka, margarynę i kakao. Zagniatamy ciasto.

Dzielimy na dwie nierówne części.

Ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 2:

Okruch agrestowy
Na cieście układamy agrest i pianę z białek.

Większą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto lekko podpiekamy. W tym czasie ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem cukru.

Agrest płuczemy i osuszamy. Na podpieczonym cieście układamy agrest i wykładamy pianę z białek. Wyrównujemy.

Krok 3:

Okruch agrestowy
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i wykładamy na masę bezową.

Na pianę z białek ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!


Tagi:

ciasto owoce