edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jogurtowe to jedno z moich ulubionych ciast. Aby je wyczarować wystarczy odrobina czasu i dowolne owoce. Tym razem użyłam agrestu i posypałam je migdałową kruszonką.

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką

Składniki:

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką

CIASTO:

KRUSZONKA:

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką

1.

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką
Przygotować kruszonkę z masła, mąki, cukru i słupków migdałowych.

Agrest umyć, osuszyć, ogonki i czarne końcówki odciąć, najlepiej nożyczkami.

Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę, dodać migdały i wymieszać.

2.

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką
Wszystkie składniki ciasta poza mąką i sodą umieścić w misce.

W misce u mieścić cukier, olej, jajko, sok i aromat cytrynowy oraz jogurt grecki, wymieszać trzepaczką.

3.

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką
Na końcu dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną.

Dodać przesianą z sodą mąkę i wymieszać tylko do połączenia składników.

4.

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką
Przygotowaną masę wyłożyć do formy wyściełanej papierem.

Masę przełożyć do wyściełanej papierem formy o wymiarach 23x28 cm, wyrównać powierzchnię.

5.

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką
Wierzch ciasta posypać agrestem i kruszonką.

Na wierzchu równomiernie rozłożyć agrest i rozsypać kruszonkę.

6.

Ciasto jogurtowe z agrestem i migdałową kruszonką
Tak prezentuje się ciasto po wyjęciu z piekarnika.

Piec 45 minut w temperaturze 150 stopni z termo obiegiem.


Tagi:

owoce ciasto