Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z jabłkami i mirabelkami
Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy cukier, jajko i masło, siekamy, a następnie zagniatamy w jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do folii, wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto, dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3), jedną, mniejszą, odkładamy do zamrażarki, drugą wałkujemy i wykładamy na spód natłuszczonej blachy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy, obciążamy np. kaszą i pieczemy 10 minut w 180 st. C.
Jabłka i śliwki myjemy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, owoce kroimy w plastry. Mirabelki dzielimy na połówki, wyrzucamy pestki, owoce kroimy na mniejsze kawałki.
Jabłka i śliwki przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem, gotujemy, aż owoce się rozpadną. Owoce wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy odłożone ciasto, które chłodziło się w zamrażarce.
Pieczemy ok. 45-50 minut w 180 st. C (wyjmujemy z piekarnika, gdy ciasto się zarumieni).
Ciasto studzimy, przed podaniem polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Po godzinie wyjmujemy ciasto, dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3), jedną, mniejszą, odkładamy do zamrażarki, drugą wałkujemy i wykładamy na spód natłuszczonej blachy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy, obciążamy np. kaszą i pieczemy 10 minut w 180 st. C.
Jabłka i śliwki myjemy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, owoce kroimy w plastry. Mirabelki dzielimy na połówki, wyrzucamy pestki, owoce kroimy na mniejsze kawałki.
Jabłka i śliwki przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem, gotujemy, aż owoce się rozpadną. Owoce wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy odłożone ciasto, które chłodziło się w zamrażarce.
Pieczemy ok. 45-50 minut w 180 st. C (wyjmujemy z piekarnika, gdy ciasto się zarumieni).
Ciasto studzimy, przed podaniem polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.