Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 421]

Tort "Pijana śliwka"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciemny biszkopt, krem czekoladowy, śliwki zanurzone w alkoholu, polewa lustrzana i delikatna, prosta dekoracja z owoców - oto mój najnowszy tort.

Tort "Pijana śliwka" Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort "Pijana śliwka"

 

 

  • Do nasączenia ciasta: czarna herbata z odrobiną nalewki śliwkowej

 

  • Krem czekoladowy:
  • 250 g czekolady (u mnie mleczna i gorzka w proporcji 1:1)
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 300 g masła

 

  • Pijane śliwki:
  • Kilkanaście śliwek
  • 1 szklanka nalewki śliwkowej lub wódki

 

  • Polewa lustrzana:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady białej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml wody
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 g żelatyny w proszku

 

  • Dekoracja: owoce, listki mięty, jadalne perełki

Sposób przygotowania:

Tort "Pijana śliwka"

"Upijamy" śliwki

Tort "Pijana śliwka"
Śliwki moczymy w alkoholu - w wódce lub nalewce śliwkowej

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, owoce kroimy w kostkę i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na kilka godzin. Przed połączeniem śliwek z masą odsączamy je z alkoholu.

Przygotowujemy biszkopt

Tort "Pijana śliwka"
Do naszego tortu pieczemy biszkopt kakaowy

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach. Oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia przecieramy przez sito do miseczki, porcjami dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy w 175 st C. do suchego patyczka- ok. 40 minut. Po upieczeniu totortownicę z biszkoptem zrzucamy z wysokości kolan. Odstawiamy do wystygnięcia do wyłącznego piekarnika.

Nasączamy biszkopt

Tort "Pijana śliwka"
Biszkopt nasączamy herbatą z dodatkiem nalewki śliwkowej

Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy nasączamy herbatą z dodatkiem nalewki śliwkowej.

Przygotowujemy krem

Tort "Pijana śliwka"
Krem do przełożenia tortu - krem czekoladowy z pijanymi śliwkami

Czekoladę na krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy na parze ze szczyptą soli i z cukrem oraz cukrem wanilinowym - ma wyjść puszysta masa. Masło ucieramy do białości. Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę miksujemy z masłem. Powoli dodajemy masę jajeczną. Gotowy krem dzielimy na dwie części - 3/4 i 1/4, większą część łączymy ze śliwkami, mniejszą zostawiamy do tankowania tortu.

Przekładamy i tynkujemy tort

Tort "Pijana śliwka"
Tort przekładamy kremem i tynkujemy

Blaty biszkoptu przekładamy kremem z dodatkiem śliwek. Kremem bez śliwek dokładnie smarujemy boki i wierzch tortu. Tort wkładamy do lodówki na całą noc.

Przygotowujemy polewę

Tort "Pijana śliwka"
Tort polewamt polewą lustrzaną

Czekoladę siekamy. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Cukier zalewamy wodą w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko skondensowane i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i żelatynę, dokładnie mieszamy - najpierw łyżką, a następnie blenderem. Musimy dokładnie pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Polewę odstawiamy do studzenia. Co jakiś czas kontrolujemy jej temperaturę. Polewa nadaje się do polania tortu przy temperaturze 35 st.C. Polewę wylewamy na dobrze schłodzony tort, zaczynając od środka i zataczając koła. Szybko przebijamy pęcherzyki powietrza.

Dekoracja tortu

Tort "Pijana śliwka"

Tort dekorujemy według uznania - np.owocami i miętą.