Sposób przygotowania:
Tort "Pijana śliwka""Upijamy" śliwki
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, owoce kroimy w kostkę i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na kilka godzin. Przed połączeniem śliwek z masą odsączamy je z alkoholu.
Przygotowujemy biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach. Oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia przecieramy przez sito do miseczki, porcjami dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy w 175 st C. do suchego patyczka- ok. 40 minut. Po upieczeniu totortownicę z biszkoptem zrzucamy z wysokości kolan. Odstawiamy do wystygnięcia do wyłącznego piekarnika.
Nasączamy biszkopt
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy nasączamy herbatą z dodatkiem nalewki śliwkowej.
Przygotowujemy krem
Czekoladę na krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy na parze ze szczyptą soli i z cukrem oraz cukrem wanilinowym - ma wyjść puszysta masa. Masło ucieramy do białości. Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę miksujemy z masłem. Powoli dodajemy masę jajeczną. Gotowy krem dzielimy na dwie części - 3/4 i 1/4, większą część łączymy ze śliwkami, mniejszą zostawiamy do tankowania tortu.
Przekładamy i tynkujemy tort
Blaty biszkoptu przekładamy kremem z dodatkiem śliwek. Kremem bez śliwek dokładnie smarujemy boki i wierzch tortu. Tort wkładamy do lodówki na całą noc.
Przygotowujemy polewę
Czekoladę siekamy. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Cukier zalewamy wodą w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko skondensowane i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i żelatynę, dokładnie mieszamy - najpierw łyżką, a następnie blenderem. Musimy dokładnie pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Polewę odstawiamy do studzenia. Co jakiś czas kontrolujemy jej temperaturę. Polewa nadaje się do polania tortu przy temperaturze 35 st.C. Polewę wylewamy na dobrze schłodzony tort, zaczynając od środka i zataczając koła. Szybko przebijamy pęcherzyki powietrza.
Dekoracja tortu
Tort dekorujemy według uznania - np.owocami i miętą.
SylaUla