slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto kruche z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne, kruche, chrupiące ciasto z mrożonymi jagodami i pianką o smaku krówki. Polecam.

Ciasto kruche z jagodami

Składniki:

Ciasto kruche z jagodami

 

  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mrożonych jagód
  • 1 budyń w proszku o smaku krówkowym( lub innym)
  • blaszka 24x24

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jagodami
Żółtka oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka foliowego a drugą wylepiamy dno blaszki. Wstawiamy blaszkę wylepioną ciastem i ciasto w woreczku do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik.

Zimne białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy budyń w proszku i chwilę miksujemy do połączenia. Wyjmujemy oba ciasta z lodówki. Do blaszki z ciastem przekładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy.

Na pianę wysypujemy zamrożone jagody i na jagody kruszymy ciasto z woreczka. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy i zimne posypujemy cukrem pudrem.