Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z jagodami
Żółtka oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka foliowego a drugą wylepiamy dno blaszki. Wstawiamy blaszkę wylepioną ciastem i ciasto w woreczku do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik.
Zimne białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy budyń w proszku i chwilę miksujemy do połączenia. Wyjmujemy oba ciasta z lodówki. Do blaszki z ciastem przekładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy.
Na pianę wysypujemy zamrożone jagody i na jagody kruszymy ciasto z woreczka. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy i zimne posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka foliowego a drugą wylepiamy dno blaszki. Wstawiamy blaszkę wylepioną ciastem i ciasto w woreczku do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik.
Zimne białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy budyń w proszku i chwilę miksujemy do połączenia. Wyjmujemy oba ciasta z lodówki. Do blaszki z ciastem przekładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy.
Na pianę wysypujemy zamrożone jagody i na jagody kruszymy ciasto z woreczka. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy i zimne posypujemy cukrem pudrem.