Sposób przygotowania:
Ciasto pleśniak
Z mąki, masła lub margaryny ( jak kto woli ),żółtek oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części, do jednej części dodać kakao oraz łyżeczkę masła.
Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz kilka kropli soku z cytryny.
Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta.
Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych na spód formy. Posmarować grubą warstwą dżemu śliwkowego .
Na to zetrzeć ciemną część ciasta rozłozyc kawałki orzechów włoskich i rozłożyć pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć drugą jasną część ciasta.
Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Polewa ;
masło lub margarynę zagotować z wodą,cukrem i kakao.
Mieszać intensywnie aby nie przypalić polewy.
Ciasto podzielić na trzy części, do jednej części dodać kakao oraz łyżeczkę masła.
Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz kilka kropli soku z cytryny.
Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta.
Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych na spód formy. Posmarować grubą warstwą dżemu śliwkowego .
Na to zetrzeć ciemną część ciasta rozłozyc kawałki orzechów włoskich i rozłożyć pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć drugą jasną część ciasta.
Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Polewa ;
masło lub margarynę zagotować z wodą,cukrem i kakao.
Mieszać intensywnie aby nie przypalić polewy.
gusia1000