BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Ciasto pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam ciasto pleśniak .tego ciasta jest kilka wersji. Polecam w takim wydaniu. Przepis bardzo prosty i szybki.

Ciasto pleśniak

Składniki:

Ciasto pleśniak

 

 

  • polewa;
  • margaryna lub masło 1/2 kostki,
  • woda 2 łyżki,
  • kakao 2 łyżki,
  • cukier 1/2 szklanki,

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak
Z mąki, masła lub margaryny ( jak kto woli ),żółtek oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na trzy części, do jednej części dodać kakao oraz łyżeczkę masła.

Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.

Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz kilka kropli soku z cytryny.

Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta.

Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych na spód formy. Posmarować grubą warstwą dżemu śliwkowego .

Na to zetrzeć ciemną część ciasta rozłozyc kawałki orzechów włoskich i rozłożyć pianę z białek.

Na wierzch zetrzeć drugą jasną część ciasta.

Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

Polewa ;

masło lub margarynę zagotować z wodą,cukrem i kakao.

Mieszać intensywnie aby nie przypalić polewy.