SUPERPRZEPIS

Ciasto kruche z rabarbarem

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Ciasto kruche z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Kruche słodkie ciasto w połączeniu z budyniem i kwaśnym rabarbarem daje znakomity efekt, można się nim zajadać ile dusza zapragnie, kalorie nie mają tu znaczenia.

Składniki:

Ciasto kruche z rabarbarem

Ciasto:

  • 25 dag masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 cukry waniliowe po 16 g
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z rabarbarem

Ciasto:

Ciasto kruche z rabarbarem
Wyrabiamy ciasto kruche z podanych składników.....

Na stolnicę wsypać przesianą mąkę pszenną dodać proszek do pieczenia, cukier, dodać żółtka jaj, śmietanę oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta, po czym wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym blaszki o wym 25/30 cm.

Masa:

Ciasto kruche z rabarbarem
na ciasto kruche wylewamy jeszcze ciepły budyń wyrównujemy łyżką

Budynie waniliowe wymieszać w jednej szklance mleka, resztę zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu do uzyskania gładkiego kremu. Następnie budyń lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką.

ETAP 3:

Ciasto kruche z rabarbarem
umyty i pokrojony rabarbar rozsypujemy na budyniu......

Rabarbar myjemy kroimy w kostkę rozsypujemy na budyniu.

ETAP 4:

Ciasto kruche z rabarbarem
na wierzchu rozkładamy resztę ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku...

Pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* i piec około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Smacznego!