Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z rabarbaremCiasto:
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę pszenną dodać proszek do pieczenia, cukier, dodać żółtka jaj, śmietanę oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta, po czym wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym blaszki o wym 25/30 cm.
Masa:
Budynie waniliowe wymieszać w jednej szklance mleka, resztę zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu do uzyskania gładkiego kremu. Następnie budyń lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką.
ETAP 3:
Rabarbar myjemy kroimy w kostkę rozsypujemy na budyniu.
ETAP 4:
Pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* i piec około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Smacznego!