Sposób przygotowania:
Kruche z pianką i czerwonymi porzeczkamiETAP 1:
Foremkę 20x20 wyłóż papierem do pieczenia. Szybko zagnieć kruche ciasto z podanych składników. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche dodaj łyżkę lub dwie lodowatej wody. Ciasto podziel na części po 60% na spód i 40% na wierzch, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na godzinę.
Po tym czasie wyjmij większą część ciasta z zamrażarki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko ugnieć i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut aż spód ładnie się ze złoci. Gotowy spód wystudź.
Przygotuj piankę. Białka ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj na małych obrotach i nie przerywając ucierania cienką strużką wlej olej. Piankę wyłóż na wystudzony spód, wyrównaj wierzch. Na piankę wyłóż porzeczki, delikatnie dociśnij.
Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na wierzch ciasta. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Gotowe ciasto wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.