kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Kruche z pianką i czerwonymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lato obfituje w owoce, szczególną słabość ma do czerwonych porzeczek. Zapraszam na kruche ciasto z budyniowa pianką i czerwonymi porzeczkami.

Kruche z pianką i czerwonymi porzeczkami

Składniki:

Kruche z pianką i czerwonymi porzeczkami

 

  • kruche ciasto:

 

  • 150 g zimnego masła pokrojonego w małe kostki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • pianka:

 

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • torebka budyniu waniliowego (duża porcja)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju

 

  • ponadto:

 

  • 500 g czerwonej porzeczki (przebranej i wypłukanej)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche z pianką i czerwonymi porzeczkami

ETAP 1:

Foremkę 20x20 wyłóż papierem do pieczenia. Szybko zagnieć kruche ciasto z podanych składników. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche dodaj łyżkę lub dwie lodowatej wody. Ciasto podziel na części po 60% na spód i 40% na wierzch, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na godzinę.

Po tym czasie wyjmij większą część ciasta z zamrażarki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko ugnieć i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut aż spód ładnie się ze złoci. Gotowy spód wystudź.

Przygotuj piankę. Białka ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj na małych obrotach i nie przerywając ucierania cienką strużką wlej olej. Piankę wyłóż na wystudzony spód, wyrównaj wierzch. Na piankę wyłóż porzeczki, delikatnie dociśnij.

Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na wierzch ciasta. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Gotowe ciasto wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto owoce