anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne i bezproblemowe do wykonania ciasto z wiśniami i słodką kokosową pianką. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, ale również na drugi i trzeci dzień, oczywiście, jeśli jeszcze zostanie, choć kawałek.

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

Składniki:

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

 

  • mąka krupczatka – 3,5 szk.
  • masło - 250 g
  • cukier puder – 3/4 szk.
  • żółtka – 5 szt.
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

 

  • KOKOSOWA PIANKA:
  • białka – 5 szt.
  • cukier puder – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • wiórki kokosowe – 100 g

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką
Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodać cukier i dalej przez chwilę ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać do ucieranej masy cały czas miksując. Na końcu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ciasto zagnieść w kulę i zawinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki na pół godziny. Połową ciasta wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia.Opłukane wiśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć równą warstwą na cieście. Na owocach rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać sok z cytryny i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszać z pianą na najwolniejszych obrotach miksera. Ubitą pianę ułożyć na cieście. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec ciasto 40 minut. Gdyby ciasto zbyt mocno rumieniło się od góry można je przykryć arkuszem folii aluminiowej. *jeśli wiśnie są bardzo kwaśne, to należy zwiększyć ilość cukru dodawanego do białek.

Tagi:

beza bezy