Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką
Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodać cukier i dalej przez chwilę ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać do ucieranej masy cały czas miksując. Na końcu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ciasto zagnieść w kulę i zawinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki na pół godziny. Połową ciasta wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia.Opłukane wiśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć równą warstwą na cieście. Na owocach rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać sok z cytryny i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszać z pianą na najwolniejszych obrotach miksera. Ubitą pianę ułożyć na cieście. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec ciasto 40 minut. Gdyby ciasto zbyt mocno rumieniło się od góry można je przykryć arkuszem folii aluminiowej. *jeśli wiśnie są bardzo kwaśne, to należy zwiększyć ilość cukru dodawanego do białek.
Mniam1
anemon
Masz rację, dla mnie takie połączenie też świetnie smakuje. Dziękuję.
Alex_M
mysza75
anemon
jaNina
anemon
Faktycznie, ciasto świetnie smakuje, bardzo dziękuję.
zbysiowa
edytaha
anemon