alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Kruche z pianką i borówkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kruche z delikatną pianką i owocami.

Kruche z pianką i borówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche z pianką i borówkami

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • 5 żółtek

 

  • Pianka

 

  • 5 białek

 

  • 1 szk cukru

 

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

  • 2 szt budynie waniliowe

 

 

 

 

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kruche z pianką i borówkami
Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Kruche z pianką i borówkami
spód ciasta wyłożyć na blachę i podpiec na złoto
Kruche z pianką i borówkami
na podpieczony spód wyłożyć piankę budyniową i owoce
Kruche z pianką i borówkami
na owoce zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta

Tagi:

borówka