aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kruchy z orzechami i wiśniową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo ciekawe ciasto lubię takie pomysłowe wypieki takie są najlepsze i podobają się każdemu, polecam i Wam taki!

Kruchy z orzechami i wiśniową pianką

Składniki:

Kruchy z orzechami i wiśniową pianką

 

  • Kruche ciasto:
  • 1 łyżka kakao
  • 40 dag mąki
  • 1 łyżeczki proszku
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szkl cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • Polewa na ciasto jasne:
  • 4 białka
  • 1 słoik marmolady
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 szkl krojonych orzechów
  • 10 dag kokosu
  • 1 starta gorzka czekolada
  • Pianka na ciasto ciemne:
  • 4 białka
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 0,5 szkl cukru
  • Masa:
  • Cukier do smaku
  • 1 margaryna
  • 2 budynie
  • 0,5 l mleka

 

Sposób przygotowania:

Kruchy z orzechami i wiśniową pianką
Kruche ciasto: Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany, cukru pudru, margaryny robimy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Pianka na ciasto ciemne: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany wsypujemy kisiel i chwilkę miksujemy. Wykładamy na ciasto ciemne i pieczemy do 40 minut w 180 stopniach na formie 25/36. Polewa na ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy starta na małej tarce czekoladę, kokos i orzechy włoskie. Ciasto jasne smarujemy marmoladą i wykładamy na nie pianę. Pieczemy do 40 minut w 180 stopniach. Masa: Na mleku gotujemy budyń z cukrem do smaku. Studzimy go i ucieramy z margaryną. Przełożenie: Ciasto jasne- masa- ciasto ciemne różową pianką do góry- dekoracja