Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche z truskawkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Słodkie i aromatyczne ciasto z truskawkami.

Kruche z truskawkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z truskawkami i cynamonem

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche z truskawkami i cynamonem
Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Truskawki umyć, pokroić na połówki i przesmażyć chwilę z cynamonem i łyżeczką masła. Odstawić do ostygnięcia. Połowę ciasta zetrzeć do tortownicy o śr. 24cm (dna można wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać. Podpiec ok. 10 -15 min w 180st. C***. Po ostudzeniu na powierzchnię ciasta wyłożyć odsączone z soku truskawki. Z białek ubić pianę, połączyć ją z cukrem i wyłożyć na truskawkach. Resztę ciasta rozkruszyć na powierzchni ciasta. Piec ok. 35-40 min. w temp. 180 st. C. Wolałam podpiec ciasto, aby nie pozostało wilgotne ze względu na sok jaki puszczają owoce.
Kruche z truskawkami i cynamonem
Połowę ciasta zetrzeć do tortownicy i wyrównać.
Kruche z truskawkami i cynamonem
Na podpieczonym cieście wyłożyć truskawki.
Kruche z truskawkami i cynamonem
Na truskawkach rozłożyć pianę z białek..
Kruche z truskawkami i cynamonem
Resztę ciasta rozkruszyć na powierzchni białek.